Yerleşim yeri nedir ? Yerleşim yeri şartları nelerdir ? Yerleşim yeri türleri nelerdir ? İradi yerleşim yeri nedir ? Kanuni yerleşim yeri nedir ? Saymaca yerleşim yeri nedir ? Yerleşim yerine hakim olan ilkeler nelerdir ?
Yerleşim yeri hukuk düzenlerinde oldukça önemli bir husustur. Birçok usulün sıkıntısız şekilde gerçekleşmesi için yerleşim yeri meselesinin sıkıntısız devam etmesi gerekmektedir.
Peki yerleşim yeri nedir ?
Yerleşim yeri, kişilerin ilişkilerinin ve hayat faaliyetlerinin merkezi olan yerdir. Ödeme yeri, tebligat yeri, davalarda yetkili mahkeme belirlenmesi gibi durumların hepsi yerleşim yerine göre belirlenir.
Yerleşim yeri mesele kanunlarımızda da düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 19.maddesinde yerleşim yerinden bahsedilmiş ve açıkça kişilerin birçok çok yerleşim yerinin olamayacağı bildirilmiştir. Yani kanunun maddesinden de anlayacağımız gibi, gerçek kişilerin sadece bir tane yerleşim yeri olabilir. Türk hukukunda bu husus bir ilke olarak kabul edilmiştir fakat bu ilkenin istisnaları da bazı özel hükümlerle bildirilmiştir.
Yine aynı şekilde kanunlarımızda belirtildiği üzere her geçek kişinin bir yerleşim yeri olması da zorunluluktur.
Yerleşim yeri çeşitleri nelerdir ?
Yerleşim yeri meselesinin önemini yukarıda anlattım. Şimdi de yerleşim yeri türlerinden bahsetmek istiyorum.
Yerleşim yeri türlerinden biri iradi yerleşim yeridir. kişinin kendi iradesi ile belirlediği ve sürekli oturma niyetin içinde bulunduğu yer, kişinin iradi yerleşim yeri olacaktır. Sürekli oturma niyeti olmaksızın oturulan yerler, yerleşim yeri değil konuttur.
Bir diğer tür saymaca yerleşim yeridir. bu yerleşim yeri türünde, iradi yerleşim yeri olmayanlara kanunun tarafından yerleşim yeri belirlenmesi söz konusudur.
Yerleşim yeri türlerinden bir diğeri ve sonuncusu yasal yerleşim yeridir. Bu türde de yerleşim yerini kanun belirler. Ancak saymaca yerleşim yerinden farkı burada kişilerin iradi olarak yerleşim yeri belirleme haklarının olmamasıdır.
Yorum Gönder