Duygusal Açlık

 "Aç değilim ama canım yemek istiyor. Mutlu değilim yemek yemem gerek, sakinleşmem lazım." diyorsanız gelin bu konuya birlikte değinelim.



Duygusal açlık nedir?

Duygusal açlığı kısaca tanımlarsak fiziksel olarak değil de duygusal olarak acıkmanızdır. Kişi kendini iyi hissetmek için yemek yer. Bu duruma stres, sıkıntı, üzüntü, kaygı, depresyon daha sayamadığım duygu durumları sebep olabilir. Bu durumları bastırmak için haz ve mutluluk arayışına gireriz. Ve bu hazzı da yemeklerden alırız. Bu bize o anlık bir haz verir ve mutlu eder. Belli bir süre sonra tekrardan duygusal bir çöküş yaşar ve yine bir haz arayışına gireriz. Pişman oluruz ve tekrardan bir haz arayışı ve bu böylelikle bitmek bilmeyen bir yeme süreci olarak devam eder.


Duygusal açlıkla nasıl başa çıkabiliriz?

İlk yöntem kendinize "gerçekten aç mıyım? " diye bir soru yöneltmek olmalıdır. Eğer cevabınız hayır ise duygusal bir açlık yaşıyorsunuz. Zihninizi dağıtmak duygusal açlıkla baş etmenin yöntemlerindendir. Kitap okuyun, müzik dinleyin yürüyüş yapın. Kısaca sevdiğiniz şeyleri yaparak bunun önüne geçebilirsiniz. Meditasyon yapın ve güzel duygulara odaklanın. Yaşam tarzınızı değiştirin. Düzenli bir yaşam tarzı bu duygu bozukluklarından kurtulmak için size yarar sağlayacaktır.

Diyet günlüğü tutabilirsiniz. Yiyeceklerinizi ve o an acıktığınızda hissettiğiniz duygu durumlarınızı yazabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz. Buzdolabınızda ve ya çekmecenizde ( herkesin evinde abur cuburla dolu bir çekmece vardır şimdi inkar etmeyelim ) sağlıksız besinler barındırmamaya özen gösterebilir bunun yerine duygusal açlık yaşadığınızda meyveye yönelebilirsiniz.

Egzersiz yapmak stres atmanıza yardım eder ve duygusal durumunuzu düzeltebilir. Düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmaya çalışın. Uyku düzeninizde çok önemlidir. Bazen şu cümleyi kullanırız " Yatağın tersinden kalkmış bugün" . İyi bir uyku çekmekte o an ki hissettiğimiz duyguya yön verir. İyi uyuyamadığımız zaman kendimizi mutsuz hissederiz. Bu yüzden iyi bir uyku önemlidir.


Duygusal açlığı iyi gelen besinler

Serotonin hormonu "mutluluk hormonu" adıyla bilinen ve duygu durumumuzu etkileyen bir hormondur. Serotonin seviyemiz düşük olduğunda kendimi depresif, ruhsuz ve mutsuz hissederiz. Serotonin eksikliğinde ise anksiyete, panik atak gibi hastalılar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar ise duygusal bir açlık yaşayarak yeme eğilimimiz artabilir. 

- Meyveler: Kivi, muz, çilek, greyfurt vb. serotonin salınımıını arttırarak mutlu hissetmenizi sağlar.

-Sebzeler: Ispanak, brokoli, patates serotonin içeriği yüksek besinlerdir.

- Bitter çikolata: Kandaki serotonin seviyesini arttırır.

-Yağlı tohumlar: Keten tohumu, yer fıstığı, kaju gibi kuruyemişlerde kortizol seviyesini azaltıp stresten uzak kalmanıza yardımcı olur.

  Yazımı burada noktalıyorum. Aklınıza takılan bir şey olursa yorumlar kısmında belirtebilir ve ya icarusmedya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.



Yorum Yazın

Daha yeni Daha eski