Maalesef obezite yüzyılımızın hastalığı durumunda. Toplam 188 ülkeden alınan verilerle yapılan ve sonuçları ünlü Lancet Tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kilolu veya obez kişi sayısı son 30 yılda 857 milyondan 2.1 milyara yükselmiş. Bu da demek oluyor ki hiçbir ülke obezite ile mücadele konusunda başarılı değil.
Obezite nedir ve nedenleri nelerdir ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Vücudumuzla aldığımız besin arasında bir denge olması gerekir. Diğer bir deyişle vücut kütlesinin boy kilo endeksine göre fazla olması olarak tanımlanabilir. Vücut kütle indeksimize bulmak için ise çok kolay bir yöntem vardır. Ağırlığın boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunur. Vücut kitle endeksi 30 un üzerinde olan kişiler obez olarak nitelendirilir.
Obezite son yıllarda Dünyamızı tehdit eden bir hastalık. Yanlış beslenme, duygusal durumlar, genetik faktörler, fiziksel aktivitenin azalması, yaş, cinsiyet obeziteye etki eden faktörler arasında yer alıyor. İnsanlardan genelde şu cümleyi duyarız " Aç değilim ama canım yemek istiyor." .Mesela ben her ruh halinde yemek yemeyi seven bir insanım aç olmasam bile ve gerçekten ne yediğimi bilmeden sürekli yiyordum. Gerçekten ben buna dur deyip başarabildiysem sen neden başaramayasın?
Hayatın getirdiği yeniliklerle beraber bizlerin yaşam tarzı da değişmiş durumda. Çoğu insan yemek yapmaya zaman bulamadığı için fast food yemek tarzına ve ayakta atıştırmaya alışmak durumunda kaldı. Ve yine yeniliklerle beraber telefon ve bilgisayar başında daha çok zaman geçirmeye başladık. Uzun süre ekran başında hareketsiz kalıyoruz ve internetten bir şeylere bakarken fark etmeden çok fazla yemek yiyiyoruz. Bu durumlara artık dur dememiz gerekiyor. Yoksa bu yol bizi çeşitli hastalıklara hatta ölüme kadar götürecek.
Çoğumuz izlediği Ağır Yaşamlar programında çoğu insanın çocukluğundan kalma bir travma, cinsel taciz, sevgisizlik gibi duyfusal, psikolojik faktörler yeme dürtümüzü etkileyerek obeziteye yol açtığını görüyoruz.
Obezite ne gibi hastalıklara yol açar ?
Obezite vücut sistemimiz ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkiden dolayı birçok hastalığa yol açar.
- İnsülin direncini arttırarak diyabete neden olmaktadır.
- Kalp damara hastalıklarına yol açar.
- Kandaki karbondioksit fazlalığından kişiler soluk almada güçlük yaşar.
- Ciltte aşırı kilodan dolayı çatlaklara ve deri hastalıklarına yol açar.
- Kadınlarda anne olma şansını azaltır ve kısırlığa yol açar.
- Kanser riskini arttıran faktörlerdendir.
- Ruhsal olarak düşük benlik algısı, kendini toplumdan soyutlama, duygularını ifade edememe gibi durumlar oluşur.
Kimler obez olarak değerlendirilmektedir ?
Vücut kitle endeksiniz < 30 üzerinde ise obez olarak nitelendirilirsiniz. < 40 üstü ise morbid obez olarak nitelendirilir.
Obezite nasıl tedavi edilmelidir ?
Hastanın vücut yapısına ve yaşam tarzına uygun diyetisyen tarafından hazırlanan diyet programıyla diyet tedavisi kullanılır. Diyetle birlikte sarkmaları önlemek için metabolizmayı hızlandırmak için egzersiz tedavisi kullanılır.
Mide botoksu yöntemi ise mideye enjekte edilen detoks sıvısı ile uygulanır. Bu yöntem belirli aralıklarla 15 dakikaya uygulanan bir yöntemdir. Uyguladıktan sonra normal yaşantıya devam edebilir. Bu yöntemin en iyi yanı zaman kaybı olmamasıdır. Rahat bir işlemdir.
Obezite hastalarının en çok başvurduğu yöntem ise cerrahi yöntemdir. Bunlar kelepçe ameliyatı, tüp mide ameliyatı, mide katlama ameliyatıdır. Ancak bu yöntem her hasta için kullanılmaz. Vücut kütle indeksi < 40 üstünde olan hastalara uygulanır. Bu tedavi ile sindirim sistemine etki edilir.
Yorum Gönder