Sağlıklı Beslendiğinizi Düşünüyor Musunuz ?

 Günümüzde bir çok kişi sağlıklı beslendiğini veya beslenmeye çalıştığını söylüyor peki nedir bu sağlıklı beslenmek? Siz dengeli ve yeterli beslendiğinizi düşünüyor musunuz? Aslında bir çok kişi  bu konu hakkında yanlış bilgilere sahip.


Sağlıklı beslenme nedir?

Vücudumuzun ihtiyacı Olan besin Öğelerinden yeterli ve dengeli miktarda tüketmektir. Çünkü her besin öğesinin vücudumuzdaki yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesi için farklı yararları vardır. Herkesin tüketmesi gereken miktarda aynı değildir. Bakınız burada bir sayı belirtmiyoruz çünkü beslenme kişiye özgüdür .Kişinin yaşı, cinsiyeti, boyu ,kilosu gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişiklikte gösterebilmektedir.




Sağlıklı beslenmenin ilk adımı nedir?

Günümüz popileritesin de olan bir çok besin var. Hatta marketlerde satılan sağlıklı gıda etiketli besinlerde çoğalmakta. İşte ilk adımız sağlıklı gıda adı altında satılan her ürünü satın almamak. Çünkü sağlıklı beslenmek için bu ürünleri almak ve tüketmek zorunda değiliz. Yani sağlıklı denilen her ürüne kanmamalıyız içeriğini bildiğimiz ürünleri tüketmeliyiz. Veya kendimizde bu ürünlerin bir çoğunu yapabiliriz.


Sağlıklı beslenmek için bir kaç adımı izleyelim

-Bol su içmek : Su insan vücudu için oksijenden sonra en önemli ihtiyaçtır. Vücuttaki birçok yaşamsal fonksiyon için gereklidir.. Örneğin sabah uyandığımızda ilk yarım saat 40 dakika sonra su içmek metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olur . Aynı zamanda su cildi tazeler, eklemlere destek verir, sindirim sistemini çalıştırır, baş ağrısını önleme, kabızlığı önleme gibi birçok yararı vardır.




-Lifli besinler tüketmek :Lifli gıdalar sindirim için önemli besinlerdendir. Bol lif tüketmek kolesterol ve şeker düzeyimizin korunmasına, organlarda ki iltihapların azalmasına, kanseri yapabilecek maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Elma, armut, kuru fasulye, ıspanak ,havuç, karnabahar, marul gibi besinlerden lif alabiliriz.


-Tabağı rengarenk meyvelerle süslemek: Farklı vitamin ve mineralleri vücuda almak önemli olduğu için tek renk değil birçok renkte meyveye tabağınızda yer verin .





-Öğün atlamayın: Sağlığın korunması için dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Sadece açlık duygusunu bastırmak ,karın doygunluğu olsun diye atıştırmak ,yeme sağlığını tehlikeye atan durumlardandır. Bu nedenle 3 öğün düzenli beslenin ve öğün atlamayın.


-Kahvaltı yapmak : Tabiki her öğün önemli ama kahvaltının yeri bambaşka. Çünkü kahvaltı güne zinde başlamaya, doğru yapıldığı zaman sindirim ve metabolizmaya yardımcı olan öğündür. Kahvaltıda da pek alışkın olunmayan durumlardan birisi meyve tüketmektir. Ama meyve tüketimi emin olun ki yenilen reçellerden daha sağlıklı bir şeker alımını sağlar.



Sağlıklı beslenmek aslında çok detay gerektirmeden de bazı noktalara dikkat ederek bizim hayat kalitemizi arttırabileceğimiz bir durumdur. Ama bazen hazır yiyecekler ,çevresel faktörler ,alışkanlıklar veya zorunlu hissedilen  durumlardan ötürü çokta yerine getirilemiyor .Bu yüzden de beslenme ile ilgili birçok hastalığın artışını gözlemliyoruz. Aslında bu hastalıkları önlemek ve yaşam kalitemizi arttırmak bizim elimizde. Sizde sağlıklı beslenmeye ama doğru bir sağlıklı beslenme biçimine sahip olmaya çalışmalı ve hayatınızı bu yönden devam ettirip bunun faydalarını görmelisiniz.

Yorum Yazın

Daha yeni Daha eski