Organ ve doku nakli nedir ? Organ ve doku naklinin şartları nelerdir ? Organ ve doku nakli kimlerden alınabilir ? Organ ve doku nakli ölülerden alınabilir mi ? Organ ve doku nakli kanunu. Organ bağışı nedir ? Organ bağışının şartları nelerdir ?
Hukukumuzda organ ve doku nakli üzerinde itinayla durulmuştur. Hukukumuzda en önemli haklardan biri kişilik hakkıdır. Kişilik hakkı, kişiliği oluşturan değerlerin tümüdür. Bu kapsamda değerlendirilen değerlerden birisi de vücut bütünlüğüdür. Yani kişinin vücut bütünlüğünün korunması kişilik hakkındandır.
Organ ve doku nakli meselesi de vücut bütünlüğü üzerinde olan bir meseledir. Bu sebeptendir ki organ ve doku nakli yapılması bazı şartlara tabi kılınmış, düzenlemeler getirilmiştir. Öyledir ki bu hususta kanunlar çıkarılmıştır. 2238 sayılı kanun bu hususları düzenlemiştir. Buraya tıklayarak kanuna ulaşabilirsiniz.
Organ ve doku nakli kimlerden alınır ?
Organ ve doku nakli yaşayan kimselerden alınabileceği gibi ölmüş olan kişilerden de alınabilir. Ancak buradaki önemli husus organ ve doku nakli alınırken, yaşayan kişinin, yaşamını sona erdirecek, tehlikeye düşürecek durumlardan uzak durulmasıdır.
Yaşayan kişilerden organ ve doku naklinin alınması
Yaşayan kişilerden organ ve doku nakli alınması mümkündür. Öncelikle kişinin 18 yaşını doldurmuş ve temyiz kudretine sahip (ayırt etme gücüne sahip, mümeyyiz sahibi) olması gerekmektedir.
18 yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olmayan kişilerden organ ve doku nakli alınması için organ ve doku verecek (verici) kişinin, en az 2 tanık huzurunda bilinci açık ve iradesi etkileyecek hususlardan uzak haldeyken yazılı ve imzalı veya yine en az 2 tanık huzurunda sözlü olarak beyan edip imzaladığı bir tutanak tutulmalıdır. Hemen ardından bu tutanaklar bir hekim tarafından onaylanmalıdır.
Ölülerden organ ve doku naklinin alınması
Ölen kişilerden yani cesetten organ ve doku nakli alınabilmesi için her şeyden önce tıbbi ölüm halinin kesin olarak saptanmış olması gerekmektedir.
Tıbbi ölüm hali saptandıktan sonra, kişinin sağken organ ve doku nakline rıza gösterdiği sabit ise cesetten her türlü organ ve dokunun alınması mümkündür.
Eğer sağken rıza açıklanmamış ise ölüm anında, sırasıyla, önce eşi sonra reşit çocukları sonra ana veya babası veya kardeşlerinden birinin, eğer bu kişilerden hiçbiri yoksa da yanında bulunan herhangi bir yakının rıza göstermesi halinde cesetten organ ve doku nakli alınması mümkündür.
Organ ve doku nakli gerçekleştirilebilmesi için gereken şartlar kısaca bu şekildedir. Bu konu üzerinde oldukça detaylı çalışmalar ve açıklamalar da vardır. Ayrıca önemle belirtmeliyim ki, aksine bir beyan olmadıkça ceset üzerinde değişiklik yapmayan dokuların nakli için bu şartlar aranmaz. Örnek olarak kornea verilebilir.
great post
YanıtlaSilYorum Gönder