Yazar adı: John Steinbeck
Bu kitap hakkında ne diyeceğimi yazıya nasıl başlamam gerektiğini asla bilemiyorum. O kadar doluyum o kadar duygu yüklüyüm ki kelimeler beynimde dans ediyor. Kitabı okur okumaz buraya yorumlamaya gelmem doğru muydu sorgular durumdayım, belki de sindirmeyi beklemeliydim.
Gazap üzümleri, Pulitzer ödüllü bir kitap ve tartışmasız Steinbeck'in en çok ses getiren eseri. Büyük Buhran döneminde tarımın kapitalistleşmesi ve krizler yüzünden yoksullaşıp evlerinden olan halka, trajik ve realist biçimde değiniliyor. Açlık, sefalet ve zorbalık yüzünden evlerini terk edip göç etmek zorunda kalan binlerce işçi ailesi, boşa çıkan umutları, hüzne dönüşen sevinçlerin arasında insanlığın direncini sürükleyici bir dille anlatan Gazap üzümleri kapitalizmi iliklerine kadar eleştiriyor.
Okuyunca içiniz acıyacak., kalbiniz sızlayacak, bu kadar eziyet çekilir mi çektirilir mi diyeceksiniz. Kapitalizm, ırkçılık, ekonomik bunalım, yaşama umudu, sefalet, dostluk, çalışma azmi, sınıf ayrımı, iyi niyet, dürüstlük...Ne ararsanız bulacaksınız.
Kitabın dışarıdan ağır durması gözünüzü korkutmasın o kadar akıcı, o kadar içine çeken bir roman ki okurken yaşar gibi hissedeceksiniz. Öyle güzel betimlemeler, anlatım tarzı var ki yazarın domuz eti yiyen aileyi anlattığı kısımda canınız domuz eti bile çekebilir, o derece.
Sevdiğim alıntılara gelirsem:
Uykuyla dinlenemeyecek kadar yorgunum artık.
Açlığı, yalnız kendi büzülmüş midesinde değil, çocuklarının da büzülmüş karınlarında duyan bir adamı nasıl korkutabilirsiniz?
Umutlarının öyle fazla coşmasına izin vermezsen, hayal kırıklığına uğramazsın
Nerede birileri özgür olmak için mücadele ediyorsa, onların gözüne bak anne, beni göreceksin.
Hayatımız yok olduktan sonra nasıl yaşarız biz? Geçmişimiz olmadı mı, kendimizi nasıl tanırız?
Değişen ekonomiye aldıran yok. Değişim planlarına aldıran yok. Yalnızca isyanın bastırılma yöntemleri tartışılıyor, oysa beri yanda isyanın nedenleri devam edip gidiyor.
Bu kitaptan sonra Fareler ve İnsanları okumaya çok daha hevesli olduğumu söyleyebilirim. Ayrıca kitap hakkında ek bilgi vermem gerekirse, kitap 1953 yılında İrlanda’da yasaklandı. 1973 yılında ise kitabın kopyalarını satan Türk kitabevleri hakkında “devlet karşıtı propaganda” suçlamasıyla dava açıldı. Yani zamanında çok da hoş karşılanmış bir kitap değil anlayacağınız.
Bir kitap incelemesinin sonuna daha geldik. Kitabı kesinlikle öneriyorum! Bir sonraki incelemede görüşmek üzere.
Yorum Gönder