Sporcunun sağlıklı beslenmesi neden önemlidir ?
Sporcuların beslenmede dikkat etmesi gereken unsurlar;
- Glikojen depolarının yenilenmesi için yeterli karbonhidrat alımı
- Dokuların onarımı için protein alımı
- Yeterli enerji alımı
- Yeterli sıvı alımı ( Dehidrasyon )
- Sağlıklı bir şekide süreci sürdürebilmek için yeterli ve dengeli bir diyet
Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır ?
Sporcular için mucizevi bir diyet listesi veya beslenme şekli yoktur. ( Bu listeler he bir bireyin fiziksel aktivitesine göre değişir. ) Genel larak karbonhidrat içeren besinler açısından zengin bir diyetle, protein, mineral ve vitaminleri yaterli düzeyde alması uygundur. Spor yapan bir bireyin yağdan sağlanan enerjinin normalde daha düşük alınması önerilir. Ve tükettikleri sıvı miktarı normalde tükettikleri miktardan fazla olmalıdır.
Spor öncesi beslenme;
Spor öncesi beslenme 2-3 saat öncesinden ve özellikle karbonhidrat içerikli olmalıdır. Düşük yağ, posa, yüksek karbonhidrat ve orta düzey protein içeren alışık olduğumuz besinlerden oluşmalıdır. Yapılan çalışmalara göre spordan 3-4 saat öncesi tüketilen 200-300 g karbonhidrat içeren besinin performansı arttırdığı gözlemlenmiştir.
Spor sonrası beslenme;
Kaslarda glikojen depoaları 1.5 - 2 saatlik egzersiz sonrasında boşalabilmektedir. Bu yüzden spordan sonra yüksek karbonhidratlı besinlarin alınması çok önemlidir. Ve karbonhidrat alımı toplanma için çok önemlidir. Spordan sonra karbonhidrat alımı sizi yorgun ve bitkin halinizden kurtaracaktır.
Yeterli sıvı alımı;
Yeterli sıvı alımı spor yapan bir birey için çok önemlidir. Yetersiz sıvı alımında kaslar yeterli oksijeni alamaz ve yorgunluk artar, performans düşer. Spor yapan bir bireyin günlük enerji ihtiyacına göre kaybettiği su miktarına karşılayacak şekilde sıvı tüketilmelidir.
Protein kas yapar mı ?
Spora yeni başlayan bir birey için protein alımı kas kütlesini arttırdığı için önemlidir. Yapılan deneylerde uzun süreli spor yapan bir bireyde aminoasit ve protein alımının kas gelişimine arttırmadığı gözlemlenmiştir. Kas kütlesindeki artış antrenman etkisi ile oluşmaktadır.
Yazımı burda sonlandırıyorum. Aklınıza takılan soruları yorumlarda belirtebilir ya da sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Yorum Gönder