İF DİYETİ ( ARALIKLI ORUÇ)

 İF Diyeti ( Aralıklı oruç diyeti )



İF Diyeti nedir ?

İntermittent fasting dediğimiz aralıklı oruç kişilerin belirli zaman dilimlerinde yemek yerken geriye kalan zamanda hiçbir kalori almamasıdır. Bu diyet modelinde planlı olarak öğün atlatmak ve beslenmeye ayrılan sürenin fazlasında aç kalmak esas alınmalıdır. Birden fazla intermittent fasting modelleri bulunuyor ve genel olarak hepsinin genel prensibi uzun süreli açlık. Benimde yazımda değineceğim sıklıkla tercih edilen 2 tip var.

16:8 aralıklı oruç diyeti : Yiyecek ve kalorili içeceklerin  tüketimini 8 saatlik bir yeme diliminde sınırlayan ve kalan 16 saatlik zaman diliminde sadece kalorisiz içeceklerin tüketimine izin veren aralıklı oruç modelidir. En çok tercih edilen yöntemi ise kahvaltıyı es geçip öğle ve akşam arasındaki 8 saatlik sürede kalori almaktır.

5:2 aralıklı oruç diyeti : Bu diyet modelinde 5 gün boyunca normal beslendiğiniz gibi beslenip geri kalan 2 günde kalori alımını dörtte birine indirmeniz gerekiyor. Tabi bu  günü ardışık olmayan günlerde yapmanız gerek.


İF diyetinde neler tüketmeliyiz ?

Yemek yediğiniz zaman dilimlerinde " Her şey serbest, istediğimi yiyebilirim " demek çok yanlıştır. Yemek yediğiniz zaman diliminde belirli bir saat aç kalacağım deyip çok yüksek kalorili beslenirseniz üzülerek söylüyorum zaten kilo veremezsiniz. Burada amacımız şu olmalıdır; yemek yediğiniz zaman diliminde diyetinizde  fazla etki görmek istiyorsanız besleyiciliği yüksek gıdaları tercih etmelisiniz. Bununla birlikte çok yüksek kalori besinler, tatlı çeşitleri, fast food tarzı besinleri az tüketmeye özen göstermelisiniz. Hem oruç hem de beslenme dilimlerinde bol su içmelisinz.


İF diyetinin faydaları : 

- Kan şekerini düzenler.

- Kilo kontrolü sağlarken aynı zamanda da yağ yakımını destekler.

- Beyin fonksiyonlarınız güçlenir. 

- Kalp sağlığınızı korur.

- Gününüzü basitleştirir. Çalışan biriyseniz ve beslenmeye çok zaman bulamıyorsunuz bu diyet sizin için çok idealdir. 

- Açlığı azaltır. Bu maddeyi biraz açmak istiyorum. Açlık hormonu olarak bilinen leptin, yağ hücreleri tarafından üretilen ve kısaca  yeme isteğinize "devam et" veya "dur" diyen bir hormondur. Ve yapılan çalışmalarda İF diyeti uygulayan kişilerin açlık durumlarında leptin değerlerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Düşük seviyedeki leptin daha açlık ve daha çok kilo kaybı anlamına gelir. 


Kimler bu diyeti uygulamamalı ?

Aralık oruç herkes için uygun  değildir. Bir sağlık sorununuz varsa, 18 yaşın altındaysanız, diyabetiniz varsa, spor yapıyor iseniz lütfen sağlık uzmanına danışmadan uygulamayın. Safra kesesi taşı, yeme bozuklukları, tiroit hastalığı gibi hastalar içinde bu aralıklı oruç diyeti doğru yöntem olmayabilir. Zayıflayayım derken  yeni bir sağlık sorunu çıkarmak istemeyiz.

Size önerim bu süreci sağlıklı ve doğru bir şekilde sürdürmek için bir diyetisyen yardımıyla devam etmeniz. Yazımı burada sonlandırıyorum. Aklınıza takılan bir şey olursa yorumlar kısmında belirtebilir ya da sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirsiniz. 

Yorum Yazın

Daha yeni Daha eski