Bu yazımda değineceğim noktaları normal yaşantımızda da uyguladığımız için bize çok hata gibi gelmiyorlar. Çünkü bunlar bizim normal rutinlerimiz. Fark etmeden de olsa bunları çok sık yapıyoruz. Peki siz bu normal gelen beslenme hatalarını biliyor musunuz ?
Gerçekten çoğu insan yemeğini o kadar hızlı yiyor ki bazen ben bile şüphe ediyorum nefes alıyor mu diye. Aslında bu içgüdüsel bir şeydir. Çünkü insanlar yemek yerken hızlı yedikleri için acıkırlar. Acıktığımız zamanda sanki daha iyi doyacakmışız gibi hızlı bir şekilde yemek yeriz. Böylelikle de yediğimizden zevk almayız ve hopp abur cuburlara yöneliriz. Yapmamız gereken ise yediğimiz lokmadan sonra çatal ve bıçağımızı bırakıp ağzımızdaki lokmayı iyice çiğnemek. Hem sindirimimiz kolaymış olur hem de yediğimiz besinden daha fazla tatmin olmuş oluruz. Böylelikle abur cuburlara olan iştahımız körelmiş olur.
Geç saatte yemek yemek
Aslında bunu şöyle söyleyebiliriz. Gece uyumadan 2 saat önce yemek yeme rutinimizi bitirmek. Çünkü yemek yiyip hemen yatarsak sabah daha aç bir şekilde uyanır ve hemen yemeklere saldırırız buda daha fazla yememiz demektir. Kilo almanızın yanında sağlığınız içinde de çok zararlıdır. Ses tellerimize zarar verir. Normale oranla aç olduğumuz zaman tansiyonumuz %10 düşük olur. Araştırmalara göre gece normale oranla tansiyonu düşük olmayan kişilerin kalp krizi riskinin 3 kat arttığı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda reflü sorununa da yol açabilir. Bu yüzden yatmadan hemen önce yemek yememenizi öneririm.
Öğün atlamak
Öğün atlamak kimi insanlar tarafından kilo verme yöntemi olarak ( yanlış ) algılansa da vücudumuza zararları gerçekten çok büyüktür. Öğün atlamak metabolizmamızı ve sindirim sistemimizi yavaşlatır. Hormonal dengesizliklere yol açar. Bu da kortizol seviyesini yükselterek anksiyete yaşamamıza sebep olur. Bunun yanında öğün atlayarak normalden fazla acıkırız ve diğer öğünümüzde yemenin ucunu biraz kaçırabiliriz ve böylelikle bilinenin aksine kilo almış oluruz. İnsanların genelde hep bir bahaneleri olur öğün atlamak için ama buna pratik yemekler yaparak çözümler bulabilirsiniz hiç zaman bulamasanız bile.
Az yağlı ve yağsız etiketlerine kanmak
Bu aslında hiç yanlış gelmiyor değil mi ? Yapılan araştırmaya göre insanlara yağsız yiyecekler verdiklerinde daha çok yediklerini gözlemlenmişler. Çünkü insanların aklına ilk gelen şey "zaten yağsızmış kilo almam" fikri olmuştur. Şöyle bir durumda var tabi; bu tarz yiyeceklerde tadı bozulduğu için genelde içine şeker ve tatlandırıcılar eklenir. EE hani diyet içindi bunlar. Tüh bozuldu diyetiniz. O yüzden marketlerden bu tarz yiyecekler alırken içeriğini okumadan almayınız. Ve unutmayın vücudunuzun protein ve karbonhidrata ihtiyacı olduğu kadar yağa da ihtiyacı vardır.
Liste yapmamak
Bu çok önemli gibi görünmese de aslında çok önemli. Çünkü market düzenleri genelde duygularınızı ele geçirip sizi bir şeyler almaya yönlendirecek şekilde düzenlenmiştir. Yapılan araştırmaya göre kafasına göre marketten alışveriş yapan kişilerin daha çok abur cubura yöneldikleri gözlemlenmiştir. Ve bu yüzden muhtemelen aklınızdakileri unutup eve abur cubur sepetiyle dönüyorsunuz. Ama elinizde bir liste olursa ona göre hareket edip listenin dışına çıkmadan eve dönebilirsiniz.
Yazımı burada noktalıyorum. Aklınıza takılan bir şey olursa icarusmedya sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilir ya da yorumlarda belirtebilirsiniz.
Yorum Gönder